Listopad 2008

 V minulém čísle byl článek velmi těžký a ti, kteří dočetli dokonce, se asi museli hodně zapřít. Jeden z ohlasů na článek z minulého čísla:

Bůh mluví k filosofům filosofickou řečí

a k prosťáčkům řečí prostou,

ale jim říká to, co filosofové nechápou.

 Věřím, že postupně bude vše jednodušší - jednou řečí, protože i každý opravdový vědecký vynález fascinuje svou jednoduchostí. Tyto úvahy jsou vzaty z knihy P. Františka Opletala, která se (ve „své době“ jako samizdat) jmenovala „Listy víry“. Druhé vydání se jmenuje „Věřím v Boha“.

 CO PŘEDPOKLÁDÁ ŘÁD SVĚTA

 Svět a příroda není zmatek (chaos), ale harmonie, uspořádání, řád (kosmos). Svět není jen nějaké náhodné seskupení těles a sil, ale vše je ovládáno obdivuhodným řádem, všude platí úžasná zákonitost, účelnost a pořádek. Z toho pak povstává velkolepý a dokonale sladěný celek, který vzbuzuje v člověku pocit krásy. Proto mnozí přírodu nejen obdivují, ale opravdově milují.

 Ve světě je tedy mnoho příkladů řádu. Vezměme jen tři důležité oblasti: život, složení hmoty a vesmír.

 Život: Nahlédneme-li do kterékoli učebnice biologie, vidíme úžasně složité uspořádání každé sebemenší části rostlinného, živočišného nebo lidského těla. Buňky jsou seskupeny v tkáně, orgány a celé soustavy orgánů, a celá soustava funguje jako dokonale sladěný celek. Všechny jednotlivé časti jsou podřízeny funkci celku a pracují pro jeho dobro. Proto každou živou bytost chápeme jako něco organizovaného, jako organismus.

 Složení hmoty: Skála, hlína, úlomky hornin, všechno to, čemu říkáme "mrtvá hmota", má také své podivuhodné složení. Pevné látky jsou složeny z krystalů, a ty zase mají velmi důmyslnou stavbu molekul a atomů. I atomy jsou však složeny a mají své uspořádání a přesnou konstrukci (i ony jsou projevem toho úžasného řádu, který všude ve světě panuje).

 Vesmír: Ten vždy svou úžasností přímo člověka fascinoval. Odjakživa vzbuzoval svou velikostí, pořádkem a krásou jeho obdiv. Všude v něm totiž platí pevné zákony, podle nichž povstává nové, vše se pohybuje, mnohé se rozvíjí a mění, stárne a zaniká. Moderní věda se snaží jen co nejvíc poznat tu ohromující zákonitost a řád vesmíru, dnes hlavně proto, aby toho využila k dalšímu pronikání do vesmíru.

 Všude ve světě je tedy mnoho příkladů obdivuhodného řádu. Značná inteligence je člověku potřebná k tomu, aby tento řád poznával, pochopil, případně vysvětlil. A že by nebylo třeba tím větší inteligence k zavedení tak úžasného řádu?

 Tento řád světa a vesmíru nutně předpokládá rozum, který jej vytvořil.

 Myslící člověk jasně chápe, že je to tvrzení samozřejmé. Vždyť nic na tomto světě nepovstává samo od sebe, ale vždycky z. něčeho, vlivem nějaké příčiny. Proto i každý řád, ať kdekoliv, vyžaduje nutně pořadatele, který jej zavedl. A žádný řád není vysvětlitelný náhodou, to znamená bez rozumné příčiny.

 Náhoda vůbec neexistuje sama o sobě. Existuje jen jako vlastnost určité události nebo nějakého úkazu (toho, co už je, existuje). Proto je potřeba rozlišoval mezi náhodou a příčinou.

 Když se potkají ve městě přátelé, kteří se už léta neviděli, nazveme sice jejich setkání náhodným (protože se stalo bez přímého záměru obou), ale příčinou setkání jsou oni dva. Setkání tedy nezpůsobila náhoda, ale oni, protože šli za jistým cílem a v tu jistou dobu.

 Proto je lépe užíval výrazu náhodný nebo náhodně, poněvadž jde vždy o něco přidaného k tomu, co už lady je, existuje. A z toho je také dokonale zřejmé, že z "náhody" nemůže nic povstat.

 Uspořádání všeho ve světě a vesmíru je tedy bez rozumné příčiny nemyslitelné. Avšak: kde se vzal tento projev rozumu, odrážející se ve všech zákonech světa?

 Jediným zdrojem, z něhož všechna zákonitost světa i vesmíru vychází, může být pouze nejvyšší Rozum, který je toho všeho příčinou. A tento nejvyšší Rozum nazýváme Bohem.

 Tak tedy dospíváme k závěru: Svět byl stvořen rozumným Tvůrcem. Řád ve světě má svůj původ v rozumném Uspořadateli, v Bohu.

POZNÁMKA: Přemýšleli jste už někdy nad dokonalostí lidského těla? Medicína patří mezi nejrozsáhlejší vědní obory a už po tisíciletí zkoumá skladbu a funkce lidského těla. Tisíce lidí se podílely na těchto výzkumech a množství jich v tom oboru pracuje stále. Co to už všechny ty, kteří se zasloužili o lékařské objevy, stálo času a námahy, kolik inteligence museli vynaložit, a přece nikdy nebudou moci říci, že už všechno objevili a že už všechno znají.

Je-li však lidské tělo s tak nesmírnou inteligencí uspořádáno a zařízeno, že zástupy vědeckých pracovníků nebudou nikdy u konce s jeho poznáváním, netuší člověk aspoň onu nesmírnou tvůrčí inteligenci, která to vše tak uspořádala a zařídila, a která se za tím vším skrývá?

V těchto dnech vzpomínáme na naše drahé zemřelé. Zdobí se hroby květinami, zapalují se svíce... Jakoby nám chtěli říci: „Co jste Vy, byli jsme i my a co jsme my, budete i Vy.“ Věnujme jim také modlitbu a Mši sv. V neděli 2. 11.2008 bude kromě obvyklé Mše sv. v 10:30 hod. ještě odpoledne v Horšově v 15:00 hod.