JAK PROŽÍT

advent

Spadne-li nám něco krásného a cenného „z čistého nebe" do klína, máme pochopitelně radost. Mnohdy ale nejsme schopni takový nečekaný dar plně přijmout a docenit. Abychom cenné věci uměli skutečně přijímat, je třeba být připraven. A přípravou je již naše touha. Odkrývá nové hlubiny našich schopností a mobilizuje naši energii. Naše síly se tak spojí a nasměrují k vytouženému cíli.

Každému z nás se už určitě stalo, že se chtěl do něčeho pustit, ale nevěděl, jak na to. Mnohdy to nakonec vzdal. Totéž platí i o práci na vlastním životě, na životě z víry. Několik tipů jak žít víru ve všedním životě shrnul v desetibodovém programu s názvem „Desatero pokoje" papež Jan XXIII. Je to spiritualita přizpůsobená všednímu dni. Každý bod lze žít buď jeden den, jeden týden, či jeden měsíc... Začít je možné kdykoliv. Třeba právě teď ...

Svítilnou mým nohám je tvé slovo, Bože, a světlem mé stezce. (Žalm 119, 105)

jen  pro  dnešek

se budu snažit prožít den,

aniž bych chtěl vyřešit problém

celého svého života

 Co všechno na mě dnes čeká! Před svými problémy dnes nebudu uhýbat, nebudu klesat na mysli, budu jim hledět do očí. Předám sebe i se svými problémy Bohu, uvědomím si: i dnes se o mne stará On. Jde se mnou přes hory a doly, výšiny i hlubiny. Stačí vždy jen krátká modlitba, občasné zamyšlení a připomenutí.

Jen pro dnešek nebudu nikoho

kritizovat a napravovat

 Jsem především zodpovědný sám za sebe, ne za druhé. Měl bych tedy především sám na sobě vidět všechno to dobré, ale i zlé. A měl bych se, pokud možno, vidět tak, jak mě vidí Bůh. On má o mém životě největší přehled. Jemu záleží jak na mě, tak ale i na lidech v mém okolí. Nyní je tedy pro mě důležité Kristovo slovo: „Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra a trám ve svém oku nepozoruješ?" Jen pro dnešek chci tedy korigovat pouze sám sebe.

jen pro dnešek budu žít z jistoty,

ŽE JSEM STVOŘEN PRO ŠTĚSTÍ

 Jsme Boží synové a dcery. Naše oči pro Boha ale osleply, naše uši pro jeho slovo ohluchly, ztrácíme božský cíl a běžíme výhradně za lidskými cíly. V uších nám přestává znít Boží volání. Jsme pyšní na to, co jsme a co chceme. Naše zacpané uši ale musíme pročistit, abychom slyšeli, k čemu jsme povoláni, odvalit kámen z našich srdcí, abychom poznali k čemu nás Bůh stvořil.

jen prodnešek věnuji alespoň deset minut dobré četbě

 Dobrá četba je pro život duše stejně důležitá a nutná jako dobrá výživa pro život těla. „Čtěte málo ale dobře!" Otevírám si pravidelně i Boží slovo - Bibli?

jen prodnešek chci poznávat plán, který se mnou má Bůh

 Nemusím se štvát, ani váhat. Bůh zná mé kroky a jejich rychlost, zná mé možnosti... Půjde se mnou za předpokladu, že se vydám po jeho cestách a že ve svých plánech ponechám místo na jeho dobré záměry.

 Domnívám-li se, že lidé se vždy musí přizpůsobit mně, promeškám mnohé cenné hodnoty pro svůj život. Něco velmi důležitého mi může být darováno právě v lidech, kteří jsou mi málo sympatičtí.

jen prodnešek chci konat dobro

 Konání dobra vyvěrá z Boží dobroty. Nemusím konat nemožné, mohu činit jen to, co je v mých lidských silách. Jeho dobrota totiž chce působit i skrze mne. Vykonám pouze to, co je možné, a vše ostatní ponechám Bohu. Vždyť je to Bůh, kdo dobro dává a působí.

jen pro dnešek  vykonám  dobrý  skutek a nebudu o tom nikomu vypravovat

Jak mohu žít tak, aby v mém okolí přibylo trochu dobra?

 V životě se vždy najde něco, co mi připravuje více starostí - nějaký nevyřešený problém, který přede mnou narůstá a skličuje mě. Proto si určím pořadí věcí, které je nutné vyřídit a předně vykonám něco konkrétního, do Čeho se mi vůbec nechce, co již dlouho odkládám. Když se k tomu nakonec odhodlám, jistě poznám, že mi najednou zbývá více času na vše ostatní a jak mi je lehce. Vždycky smím důvěřovat, že Bůh mi chce pomoci, stojí při mně a ukazuje mi cestu z každé životní situace.

 Bůh o mně ví a stará se o mne tak, jakoby mimo mne nebylo nikoho na světě (i kdyby okolnosti svědčily o pravém opaku). Bůh si mě váží, cení mě jako drahocenný šperk a miluje mne jako svou milovanou dceru nebo syna.

 Nebudu mít strach radovat se ze všeho, co je krásné, a budu věřit v dobrotu. Nebudu mít strach před tím, co mě jednou může potkat. Vždyť tolikrát je v Písmu připomínáno: „Neboj se, jsem s Tebou, držím Tě za ruku." Naše často „podzimní nálada" by se tak měla měnit v náladu spíše adventní. Strach a hrůza by se měly měnit v očekávání krásného, co nám Pán přislíbil.

Svítilnou mým nohám je tvé slovo, Bože, a světlem na mé stezce. (Žalm 119, 105)

Podle knih J. Haase: „Žit pokojně“ a W. Stinissena I dnes je den Boží- rozjímání na celý rok, které vydalo Karmelitánské nakladatelství

»Chvály panenské Matky«  (od Sv. Bernarda)

Od Nejvyššího připravená, od otců předobrazená

     Narození Boží se muselo stát tak, aby se Bůh narodil z Panny. A Panně bylo přiměřené, aby porodila Boha. A proto, když se měl Stvořitel lidí narodit z člověka jako člověk, musel si především vybrat, ba spíše vytvořit takovou matku, o které věděl, že ho bude hodna a že se mu bude líbit.

     Chtěl tedy, aby to byla panna: z Neposkvrněné aby se narodil Neposkvrněný, jenž očistí poskvrny všech lidí.

     Chtěl také, aby byla pokorná: měl se z ní narodit ten, jenž je tichého a pokorného srdce a jenž chtěl na sobě ukázat příklad těchto ctností, všem velmi potřebný a k spáse prospěšný. Dal tedy Panně milost být matkou, té, které již předtím sám vnukl slib panenství a dal dar pokory.

     Jak jinak by ji potom mohl anděl nazvat milostiplnou, kdyby v ní bylo nějaké sebemenší dobro, jež by nebylo z milosti? Ta, která měla počít a porodit Svatého svatých, musela mít svaté tělo, a proto dostala dar panenství, a musela mít svatou duši, a proto dostala dar pokory.

     A tak královská panna, ozdobená těmito perlami ctností a skvějící se dvojím šperkem duše i těla, známá svou sličností a krásou na nebesích, upoutala na sebe pohledy nebešťanů, takže i sám Král po ní ve svém srdci zatoužil a poslal k ní z výšin nebeské poselství.

     Anděl byl poslán k panně, říká Písmo, k té, která byla panna tělem, panna duší, panna zaslíbením, panna svatá duchem i tělem, jak říká apoštol. Ne k panně, která byla teprve nedávno nebo náhodou objevena, ale k panně, která byla od věků vyvolena, kterou Nejvyšší předem znal a pro sebe připravil, panna anděly chráněná, otci předobrazená a proroky zaslíbená.

R. Duch Svatý sestoupí na tebe, Maria, a moc Nejvyššího tě zastíní.*

Tvé dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. Neboť jsi nalezla milost u Boha. (Lk 1, 35)

V. Slyš, dcero, pohleď sem a nakloň ucho, král s dychtivostí touží po tvé kráse. * (Ž 44, 11.12)

Bože, tys připravil všem, kdo tě milují, dary větší, než jsme schopni si představit; vlej nám do srdce vroucí lásku, abychom tě milovali za všech okolností a nade všechno a tak abychom dosáhli toho, že se na nás vyplní tvá zaslíbení převyšující všechny lidské tužby. Prosíme o to skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána.

Bohoslužby o Vánocích:

Horšov na Štědrý den ve 14:00

Horšovský Týn - kostel Sv. Petra a Pavla

Půlnoční ve 23:00

Hod Boží vánoční: v 10:30

Semněvice: 15:00

Sv. Štěpána Horš.Týn: v 10:30

Miřkov: v 16:00

Neděle Sv. Rodiny Horš.Týn: v 10:30

19:00 Rybova Mše

Nový rok Horš.Týn: v 10:30