Téměř celý svět si na Vánoce připomíná narození Ježíše Krista. V každé rodině se bohatě hoduje a lidé se navzájem obdarovávají. Lidé jsou jako vyměnění, zapomínají na křivdy a hněv, jsou ochotni si i odpustit. Zvláštní pokoj se snáší nad celým světem. I válečné konflikty v těchto dnech ustanou. Je to opravdu zvláštní čas. Celá města jsou vyzdobena, v každé rodině se v záplavě světel třpytí ozdobené stromky, pod nimi se kupí drahé dárky, a kolem je slavnostní atmosféra. Vánoce se musí oslavit, vždyť symbolizují narození Ježíška!

 Přes velkou vánoční radost lidé mnohde zapomněli na oslavence! Kouzlo Vánoc a pokoj zastřely velkou biblickou pravdu o tom, že živý Bůh sestoupil na naši Zem, aby nás spasil. Ve většině lidských příbytků leží zapomenutý pod leskem přepychu. Když pak skončí oslavy vánočních svátků, pomine i radost. Lidé opět upadají do stejných problémů. Postrádají nadšení, pochopení, odpuštění a lásku. Opět člověk zdvihne zbraň proti druhému, opět v něm vzplane nenávist a zloba. Kouzlo Vánoc se rychle rozplyne a život se bez Ježíše Krista vrací do starých kolejí.

 Byla to jen nálada v poušti tohoto světa? Narozený Spasitel nebyl přijat v Betlémě, nebylo pro něho místo v lidských srdcích…

 Jak Ty oslavuješ Vánoce? Jsou pro Tebe rok co rok krásnou, ale jen formální oslavou? Nepokusíš se to změnit? Je to tak jednoduché, stačí jen přijmout tu zvěst o narození Božího Syna, Syna Panny Marie, Ježíše Krista. Vždyť přišel na naši Zem, aby také Tebe zachránil před věčným zahynutím. Smrtí na kříži i za Tvé hříchy jasně dokázal svou lásku k Tobě.

 Ježíš chce být nejen ve vánoční čas u Tvého bohatě prostřeného stolu. Chce být stále ve Tvém srdci a provázet Tě po celý život. Nabízí Ti trvalou radost a pokoj. Právě dnes, v tuto chvíli, klepe na dveře Tvého srdce. Otevřeš mu a přijmeš ho do svého života? Pak prožiješ ty pravé Vánoce. Pavol Kulačík

  

V kostele, o vánocích, čteme z listu svatého apoštola Jana, který nás především vybízí ke vzájemné lásce. Byla zde ideologie, která hlásala nenávist mezi lidmi, (mezi „třídami“,  snad aby tolik nebolelo, že jsme všichni lidé…) Křesťanství bylo v nemilosti… hlásá lásku všem. Jenže když chceme žít jako řádní křesťané a skutečně tu lásku uplatňovat, zdá se, že málokdo rozumí. Děláme něco, co už „není v kurzu“? Láska nemůže být sobectvím! Musí umět dávat, musí se umět dělit, musí přát dobro, „láska nezávidí, nevychloubá se“, říká svatý Pavel (1Kor 13). Chceme-li tomu rozumět, musíme zříci sobectví. Pak pochopíme podstatu Ježíše Krista.

 Jednou budeme všichni souzeni podle lásky, kterou jsme prokazovali. Mysleme tedy na to, jak se budeme ze svých skutků zodpovídat. Také když se modlíme za zemřelé - oni už byli na soudu před Bohem – modlíme se, aby je Bůh přijal do své věčné radosti. Svatý Pavel říká: „Žádný z nás nežije sám sobě, ale když žijeme, žijeme pro Pána. A také když umíráme, umíráme pro Pána. Ať jsme tedy živí nebo mrtví, patříme Pánu.“ Proto přišel Kristus na tento svět, abychom nepropadli smrti, ale aby nás vzkřísil k věčnému životu. Jeho vzkříšení je podstatou naší víry. Jednou budeme vzkříšeni, a kdyby toho nebylo, tak klidně, jak říká Pavel, „jezme a pijme, neboť zítra zemřeme.“ A mnozí skutečně jen „jedí a pijí…“. Ale protože věříme, že budeme vzkříšeni a budeme mít život věčný - takový jaký má Bůh, snažíme se, abychom se mu líbili. Denně se modlíme, „abychom byli hodni zaslíbení Kristových“, aby nás nalezl hodné toho, co nám připravil. Vzkříšení je důvod veškeré snahy.

 Evangelista Jan nám napsal: „My jsme očití svědkové toho, že Otec poslal svého Syna jako Spasitele na svět.“ Svědkové v tehdejším chápání byli ti, kteří za tuto víru byli ochotni položit svůj život. A takové svědectví bychom měli umět předložit. „Kdo vyznává, že Ježíš je Syn Boží, v tom zůstává Bůh a on zůstává v Bohu.“ Člověk, který věří v Krista, nikdy není sám! Žije s Bohem a Bůh se ho zastává, Bůh ho povzbuzuje, dává mu útěchu v každé chvíli. I když zde na světě mnohé ztrácíme, ano, i své nejbližší, je zde přece Bůh, který nás vždy podpírá, dává nám útěchu, kterou svět nemůže dát. Žijme tedy tak, abychom spatřili toho, kterého věříme.

 „Bůh je láska a kdo zůstává v lásce, zůstává v Bohu a Bůh v zůstává v něm.“ Každý kdo prokazuje lásku bližním, má k Bohu nejblíž. Je mnoho lidí, kteří prokazují lásku a přece Boha neznají, protože jim o něm nikdo nepověděl. Proto k tomu vyznání buďme pohotoví. Rodiče by měli o víře povědět svým dětem - říci, že Bůh je láska. „V tom záleží láska, že dokonce s radostnou důvěrou očekáváme den jeho příchodu - den soudu, protože jaký je Kristus, takoví jsme i my.“ Těmito slovy nás přímo vybízí, abychom Krista následovali, abychom podle jeho lásky žili. Jaký je Kristus, takoví jsme i my … zde, na světě, takoví máme být! Žádné obavy! Říká: „Strach nemá v lásce místo.“ Jestliže víme, že nás Bůh miluje, proč strach? „Strach počítá s trestem“, píše Jan, ale jestliže nám dal svého Syna, aby nás vykoupil, jakýpak trest? On vzal na sebe to, v čem jsme vězeli a měli být trestáni. Jinde píše svatý Pavel: „Jestliže nám Bůh dal svého Syna, jak by nám s ním nedal také vše ostatní?“ – Všechny tím pobízí k veliké důvěře! „Kdo tedy má strach, nedošel dokonalosti v lásce.“ Milí přátelé, bratři a sestry, přemýšlejme o tom, jak veliká je Boží láska, když nám dává svého Syna. (P. Josef Prchal)

Pozvání na B O H O S L U Ž B Y   O   VÁNOCÍCH

Pátek 24.12. Štědrý den Horšov: 14:00

Horšovský Týn - kostel Sv. Petra a Pavla:

Půlnoční Mše sv. ve 23:00

Sobota 25.12. Narození Pána Ježíše

Srby: 7:30 Bělá nad Radbůzou 9:00

Horšovský Týn: 10:30

Semněvice: 14:00 Hostouň: 16:00 Miřkov 17:30

Neděle 26.12. Svátek Svaté Rodiny, Sv. Štěpána

Horšovský Týn: v 10:30

Sobota 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie

Horšovský Týn: v 10:30

Neděle 2.1. Svátek jména Ježíš

Horšovský Týn: 10:30

Novoroční koncert J. S. Bacha večer v 17:00

V roce 2005 jsem se při pobytu v USA seznámil s velmi zkušeným pilotem Brianem. Když vyprávěl o své práci a o tom, jak zaškoluje začínající piloty, řekl: „Vždy jim kladu na srdce: Pamatuj si, že existuje Bůh a ty to nejsi!"

 Možná, že tato slova vyvolají u ně­kterých úsměv, ale je tu skryta hluboká pravda ohledně existence Boha, se kterou musím počítat, a o tom, kým nejsem. Kdo dobře rozlišuje, může správně žít.

 Pokušení zapome­nout, že existuje Bůh, je v dnešní době velmi silné. A podobně je tomu i s poku­šením jednat tak, jako bych byl bohem sám. Kdo zapomene na tuto skutečnost, udělal největší chybu hned na samém začátku. A ta se pak promítá do všeho dalšího...

 Ježíš je pravý Bůh, který je Pánem vše­ho a všech. Má právo i nad mým srdcem. Je na místě upřímná odpověď kaž­dého z nás: Pane, chci, abys byl Králem mého srdce.

 Nejstar­ší opis textu z Nového zákona, který se zachoval, je právě od svatého Jana, kde sám Ježíš vyjadřuje před Pilátem, že je Král. Nechtěl nám tím Bůh pomoci k uvědomění si, že Ježíš je opravdu Král? (P.Marek Dunda)

Skandální Nobelova cena

 Udělení Nobelovy ceny za lékařství profesoru Robertu Edwardsovi za spolupráci na výzkumu metody umělého oplodnění (IVF) je skandál. Mluvčí britské společnosti SPUC, Anthony Ozimic, k tomu poznamenal: „Umělé oplodnění je možné pouze proto, že tím začíná lidský život. Ale metoda IVF je toho zneužitím, protože podrobuje lidská embrya testování a diskriminaci, zmrazování a uskladňování, poškozování a smrti!“

 Při experimentech této metody bylo zahubeno velké množství embryí. Jen v Británii se jednalo v letech 1991-2005 o více než 2 miliony embryí, která byla zničena, zmražena, potracena nebo zneužita k destruktivním experimentům – takové „pokusy“ jsou srovnatelné s tím, co dělali nacisté v koncentrácích! Metoda umožňuje vyhledávat a zabíjet postižené děti v embryonálním stadiu! Naše společnost by neměla schvalovat právní ani „vědecké“ postupy, zaměřené na zabíjení postižených, řekl Ozimic.

 Umělé oplodnění ve skutečnosti neřeší problémy s neplodností, pouze je obchází. Je to rozsáhlý experiment, který poškozuje a ničí lidské životy. Nedávné studie ukázaly, že děti narozené pomocí této metody se častěji rodí s vrozeným vývojovým postižením.

 Udělení Nobelovy ceny profesoru Edwardsovi za podporu zneužívání lidských zárodků metodou IVF je urážkou lidské důstojnosti a výsměchem společnosti, zejména lidí s postižením! SPUC

Ještě dodejme, že polská biskupská konference rozhodla, že kdo z poslanců bude hlasovat pro zákonné schválení této metody, bude exkomunikován.