„Když Pán Bůh stvořil čas, udělal ho dost“, říká zase irské přísloví.

Nový čas, nové plány, nové možnosti. Bůh by chtěl, aby to byl jeho čas.

 Máme tolik času! Jen za příští rok to bude 8760 hodin. Tolik času … na rodinu, na práci, na školu, na kroužky, na hudebku, na nákupy, na zahradu, na rekreaci, na dovolenou, na návštěvu, na lékaře, na souseda, na zábavu, na počítač, na auto, na noviny, na cigarety, na hospodu, na kavárnu, na přátele, na sport, na televizi, na kino, na bazén, na fotbal, na hokej, na lyže, na hory, na hygienu, na odpočinek, na spánek… a druhý den zase znova.

 Když se to všechno má stihnout, člověk se musí opravdu pořádně ohánět, neřkuli-li, že se za to všechno i v krizi platí a musí se proto mnoho času pracovat.

 Každý asi ví, kolik času čemu věnuje … Ani hodina týdně na kostel nebo na modlitbu? To je divná otázka. Na všechno je čas, ale Bůh je z toho vyloučen? Protože je mimo čas? Ale kdo…

 Udělej si trochu času, Bůh má pro Tebe věčnost!

 

 Jsi můj jediný Bůh, má jediná Naděje, má jediná Láska, jsi můj Bůh, kterému není rovno, vždycky tak jemný a citlivý ke slabým a ubohým, nedej svému kalichu spravedlnosti na nás překypět. Učiň, ať jsou otroci osvobozeni dříve, než přijde tvůj den, Pane.

 Našich chyb je mnoho ve tvých očích a naše vzpoura a lhostejnost je ještě větší, ale tvé srdce pulsuje láskou a slitováním.

 Dej nám, Otče Nejmilostivější, mocný Dech Svého Ducha, aby nás všechny oživil pro Tvou Slávu. Amen.

 

 V roce 2005 jsem se při pobytu v USA seznámil s velmi zkušeným pilotem Brianem. Když vyprávěl o své práci a o tom, jak zaškoluje začínající piloty, řekl: „Vždy jim kladu na srdce: Pamatuj si, že existuje Bůh a ty to nejsi!"

 Možná, že tato slova vyvolají u ně­kterých úsměv, ale je tu skryta hluboká pravda ohledně existence Boha, se kterou musím počítat, a o tom, kým nejsem. Kdo dobře rozlišuje, může správně žít.

 Pokušení zapome­nout, že existuje Bůh, je v dnešní době velmi silné. A podobně je tomu i s poku­šením jednat tak, jako bych byl bohem sám. Kdo zapomene na tuto skutečnost, udělal největší chybu hned na samém začátku. A ta se pak promítá do všeho dalšího...

 Ježíš je pravý Bůh, který je Pánem vše­ho a všech. Má právo i nad mým srdcem. Je na místě upřímná odpověď kaž­dého z nás: Pane, chci, abys byl Králem mého srdce.

 Nejstar­ší opis textu z Nového zákona, který se zachoval, je právě od svatého Jana, kde sám Ježíš vyjadřuje před Pilátem, že je Král. Nechtěl nám tím Bůh pomoci k uvědomění si, že Ježíš je opravdu Král? (P.Marek Dunda)

 

„Což může matka zapomenout na své nemluvně? I kdyby ona zapomněla, já nezapomenu.“ (prorok Izaiáš)

 

Skandální Nobelova cena

 Udělení Nobelovy ceny za lékařství profesoru Robertu Edwardsovi za spolupráci na výzkumu metody umělého oplodnění (IVF) je skandál. Mluvčí britské společnosti SPUC, Anthony Ozimic, k tomu poznamenal: „Umělé oplodnění je možné pouze proto, že tím začíná lidský život. Ale metoda IVF je toho zneužitím, protože podrobuje lidská embrya testování a diskriminaci, zmrazování a uskladňování, poškozování a smrti!“

 Při experimentech této metody bylo zahubeno velké množství embryí. Jen v Británii se jednalo v letech 1991-2005 o více než 2 miliony embryí, která byla zničena, zmražena, potracena nebo zneužita k destruktivním experimentům – takové „pokusy“ jsou srovnatelné s tím, co dělali nacisté v koncentrácích! Metoda umožňuje vyhledávat a zabíjet postižené děti v embryonálním stadiu! Naše společnost by neměla schvalovat právní ani „vědecké“ postupy, zaměřené na zabíjení postižených, řekl Ozimic.

 Umělé oplodnění ve skutečnosti neřeší problémy s neplodností, pouze je obchází. Je to rozsáhlý experiment, který poškozuje a ničí lidské životy. Nedávné studie ukázaly, že děti narozené pomocí této metody se častěji rodí s vrozeným vývojovým postižením.

 Udělení Nobelovy ceny profesoru Edwardsovi za podporu zneužívání lidských zárodků metodou IVF je urážkou lidské důstojnosti a výsměchem společnosti, zejména lidí s postižením! (spuc)

Ještě dodejme, že polská biskupská konference rozhodla, že kdo z poslanců bude hlasovat pro zákonné schválení této metody, bude exkomunikován.

 

 Všem, kteří nám jakkoliv pomáhali ze srdce děkujeme a přejeme do nového roku pevné zdraví, mnoho sil a životního optimismu!

 I když sice nevíme, jestli nám bude do smíchu, dovolte mi na úvod nového roku ještě jedno vtipné indiánské přísloví: „Když zjistíš, že jedeš na mrtvém koni, sesedni!“

 Váš farář Josef Prchal