Duben 2013

Ve škole jsme do “křesťanky” měli napsat svědectví na téma "Vím, komu jsem uvěřil." A to asi stačí na úvod... ostatní si můžete přečíst níže =)

“Vím, komu jsem uvěřil” 

Jedna krátká věta. Ano, jednu větu jsme dostali, abychom napsali svědectví. Na jednu stranu je to otázka jednoduchá, ale na druhou - proč jsme teda měli tolik času na napsání? Pravděpodobně proto, že to není až tak obyčejná věta. Je to totiž věta, která má neuvěřitelnou hloubku. Věta, nad kterou by měl popřemýšlet každý sám osobně.

Třeba jen u čtení Bible mě napadají různé otázky. Třeba proč dříve Bůh mluvil k lidem, k prorokům... A není to tak i dnes? Vlastně ještě nedávno jsem to nechápala. Postupem času mi došlo, že to není pravda. Jeden z proroků je třeba papež. Je to nástupce Petra. Ten, který k nám mluví dnes. A nakonec … nemluví Bůh i ke mě samotné? Mluví. Ano, ale já to mnohdy nechci vidět a slyšet. Ale přesto se snažím každý den vidět zázraky a Boží působení v maličkostech. V tom, co je pro mě samozřejmostí. Děkuji za to, že mám  možnost věřit a vidět, i přes všechno zlo, Jeho nekonečnou Lásku! A to mě činí šťastnou. Protože vím, že je někdo, kdo mi vždy odpustí, kdo mě nekonečně a nepředstavitelně miluje, někdo, kdo pro mě chce to nejlepší. Někdo, kdo mi dává jistotu. Tomu jsem uvěřila.

Je těžké tohle všechno pochopit, když upadám do hříchu, když se mě nic nedaří a když mám třeba složité období. Ale věřím, že i to utrpení má smysl. I trápení, různé zkoušky, které mě Bůh dává, mají smysl. I když v tom nejtěžším si to neuvědomuji a místo otázky, jaký to má smysl, co to pro mě znamená, si kladu špatnou otázku, proč zrovna já? Tím, že tohle všechno má smysl, jsem si ale jistá. Proč? Protože Ježíš trpěl na kříži. Zemřel za nás. A mělo to smysl a neustále má. Smyl z nás všechny hříchy, zachránil nás. On by nedopustil zlo, kdyby z toho nevytěžil mnohem větší dobro…

Ale je tu i satan a ostatní zlí duchové, kteří mě znovu a znovu svádí k hříchu. Ale vím, že je tu někdo, kdo mi z toho pomůže. A přesto, že mě ti zlí neustále pokouší a jsem nezralý a nedokonalý člověk, snažím se jít jedním směrem. K Božímu království. Chci se stát součástí toho prostoru, světa, uspořádání, kde panuje dobrý Bůh. Ježíš tam zve všechny lidi. A Boží království je již zde, mezi námi. Je přítomné.

U sv. Pavla mě zaujala ještě jedna věta: “Už nežiji já, ale žije ve mně Kristus.” Tuhle větu ještě moc nechápu, není to tak, že bych se vzdávala sama sebe. K téhle větě také směřuji. Ale to už je na jiné, hlubší svědectví. A tak budu tuto větu a věci, které nechápu, nosit ve svém srdci, dokud je jednou nepochopím.

Tak už víte, komu jsem uvěřila?

                                                                  Anežka Dvořáková

Velikonoční bohoslužby

V Horšovském Týně, v kostele Sv. Petra a Pavla:

24. 3. Květná neděle ............... 10:30 hod.

Pondělí až středa ........... 17:00 hod.

28. 3. Zelený čtvrtek ............... 17:00 hod.

29. 3. Velký pátek ................... 17:00 hod.

- před tím Křížová cesta v 16:00 hod.

30. 3. Bílá sobota .................... 19:00 hod.

31. 3. Velikonoční neděle ....... 10:30 hod.

- Bělá /Radbuzou ... 9:00 hod.

- Miřkov ………... 17:30 hod.

Velikonoční pondělí H.Týn ......... 10:30 hod.