Prosinec 2014

Blížící se Vánoční svátky jsou svátky rodin. Rozzářené oči dětí umějí rozzářit i oči rodičů. Šťastné děti – to je přání každé maminky. Aby se tato přání stala skutečností, jsou zde zásady a závazky, které nesmějí podléhat libovůli nebo zanedbávání. Je to naopak důvod k mnoha osobním rozhodnutím k věrnému a pevnému soužití a později k tomu přistupuje i osobní sebezapření s vytrvalostí. Pro ty, kteří se mají opravdu rádi, není nic těžkého pro druhého objetovat, je to kriterium pravosti lásky. Varuj se sobecké nezralosti! A Bůh ti k tomu nabízí pomoc, proto přišel. Bůh je láska a učí nás lásce.

Je-li manželství svátost,

patří také do sféry církve. Ona uděluje a spravuje svátosti.
Např. už Papež Kalistus kolem r. 200 vydává církevní zákony o manželství a odmítá - tehdy v římském impériu dovolená - manželství s rozloučenými. Ještě dříve sv. Ignác (zemřel kolem r.107) požaduje svolení biskupa k uzavření manželství mezi věřícími. Nejstarší synody křesťanstva vydávají ustanovení týkající se manželství. Ve všem tom nedělá církev nic jiného, než co známe z evangelií nebo z listů sv. Pavla.
Církevně byl také odedávna stanoven způsob uzavírání manželství. Bylo prastarou církevní normou, že manželství bylo uzavíráno "před tváří Boží". Později církev stanovila a určila jako konečnou formu uzavření manželství tak, že pro katolické křesťany může v normálních případech vzniknout manželství pouze tehdy, když se uzavírá před příslušným knězem a dvěma svědky. Svátost si sice udělují sami snoubenci, ale kněz je přítomen jako pověřený svědek církve. Církev tím chtěla učinit konec všem takzvaným tajným manželstvím, která se mohla - protože je nelze kontrolovat - právě tak tajně rozejít.
Je všeobecným přesvědčením, že manželství nevzniká pohlavním vztahem, nýbrž výslovným rozhodnutím uzavřít trvalé společenství muže a ženy a vzájemným projevením tohoto rozhodnutí. Ale nestačí soukromý manželský slib, nýbrž vůle uzavřít manželství musí být oznámena před společenstvím, které jinak nemůže vzít manželství na vědomí a právně je chránit. Právě toto veřejné ohlášení manželství mu může dát v době krizí zvláštní pevnost: veřejné mínění a zákony jsou často oporou, jsou-li lidé slabí. Reprezentantem tohoto společenství býval dříve patrně nejstarší člen rodu, dnes je jím většinou stát. Ten předpisuje určitou formu uzavření sňatku, a kde se tato forma nedodrží, manželství před veřejností neexistuje.
V naší zemi je zástupce církve zároveň pověřencem státu a přijímá prohlášení manželství za něj. I u nás má stejnou zákonnou platnost jak sňatek občanský, tak církevní. Svátost manželství je z hlediska státu náboženským úkonem, na který mají manželé právo v rámci náboženských svobod zaručených ústavou. DNES TEDY STÁT CÍRKEVNÍ SŇATEK PLNĚ UZNÁVÁ A TAK ZVANÝ CIVILNÍ OBŘAD SE PŘED NÍM JIŽ NEKONÁ !
Protože manželství není soukromou záležitostí, nýbrž týká se společnosti, nelze státu upírat právo určovat řád manželství. Pro křesťana však manželství není jen společenstvím ve smyslu občanského práva, je navíc svátostí a církvi náleží - a stát to respektuje - určovat vše, co se týká náboženského charakteru manželství.
Všech sedm svátosti – mezi než patří i manželství - patří do nejvnitřnější oblasti víry a církve. Rodina a rodinný život je v centru zájmu církve a věřících. Rodina je malá, domácí, církev. Pohrdání rodinou a nerozlučitelností manželství je rozvracením společnosti. Můžeme jen neustále prosit o to, aby lidé nepokládali za nesnášenlivost, jestliže katolická církev zavazuje katolické křesťany, aby uzavírali manželství před knězem a dvěma svědky, má-li se stát platným podle církevního zákona. Je to ovšem ustanovení církevního práva, a proto může být v konfliktních případech dána od této formy uzavření manželství dispens. Církev chce vycházet vstříc všude, kde je to alespoň nějak možné. Na druhé straně musíme chápat, že manželství souvisí pro nás s vírou a tím i se svědomím.
Ať jsou Vaše vánoční svátky plné klidu, míru, rodinné pohody a Božího požehnání!

Vánoce

BOHOSLUŽBY O VÁNOCÍCH

O Vánočních trzích se bude v kostele sv. Petra a Pavla rozdávat Betlémské světlo.