Červenec 2016

Slovo biskupů

(dokončení z minulého čísla)
A teď mi dovolte, abych ve chvíli, kdy spolu se Simeonem mohu Bohu říci: "Nyní můžeš, Pane, propustit svého služebníka podle svého slova v pokoji, neboť moje oči uviděly tvou spásu," abych v této chvíli poděkoval především Bohu. Za jeho velikou lásku, shovívavou a milosrdnou, a za jeho veliké dary, které jsem dostával a dostávám pro sebe, ale zvláště pro druhé. A pak také Vám všem, kteří jste mě doprovázeli po dobu mé služby: svými modlitbami, dobrou a účinnou spoluprací, věrnou službou, dobrými radami i kritikou, která je také službou, i když někdy velice náročnou, ale často o to víc užitečnou. A také svým přátelstvím, povzbuzováním i trpělivou tolerancí, zkrátka vším, co dělá život a také práci a službu v něm především vůbec možnou a pak také radostnou a úspěšnou. Kéž i Vás dobrý Bůh zahrnuje svými dary a milostmi, jako zahrnoval a zahrnuje mě. Chci Vás v tuto chvíli také prosit za odpuštění všeho, čím jsem Vám nějak ublížil, anebo nedal Vám všecko to, co jsem Vám dát mohl a měl. Prosil jsem a prosím Boha, aby tyto mé dluhy nahradil svými dary všem, kterým jsem já zůstal dlužen.
A ještě mi dovolte jednu důležitou životní radu, jakýsi odkaz. Často jsem si uvědomoval, že mám velkou moc, a tím i velkou odpovědnost. Zároveň jsem si uvědomoval, že je vždy důležité neřídit se jen tak svými nápady ani nápady druhých, ale vůlí Boží. Vůle Boží není nějaký abstraktní pojem, ale zcela konkrétní skutek, který je třeba udělat nebo naopak neudělat; zcela konkrétní slovo, které je třeba říct anebo právě neříct. A vnuknutí k těm krokům či slovům nám přicházejí skrze podněty a myšlenky, které nám Bůh posílá do naší mysli, do našeho svědomí, a na nás je, abychom je přijali, Boha uposlechli a jeho vůli uskutečnili. Možná Vás napadne, že nevíte, jak poznáte, co je opravdu vůle Boží a co jenom Váš nápad, anebo dokonce pokušení toho Zlého, o kterém denně mluvíme s Bohem v modlitbě Otče náš, a prosíme ho, aby nás ho zbavil: "Neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od Zlého". Vyžaduje to několik málo věcí: především Boha prosit, abychom jeho vůli vždy jasně poznávali. Můžeme se o to modlit obecně i zcela konkrétně před důležitými rozhodnutími. Dále je třeba svoje svědomí formovat tak, že se snažíme stále víc poznávat slovo Boží, to znamená především číst často, nejlépe denně, Bibli. Je jasné, že vůle Boží nepůjde proti Božímu slovu. Pokud se zdá, že jde, pak jsme Boží slovo anebo Boží vůli dobře nepochopili, anebo to vůle Boží není. Často je dobře se poradit se svými dobrými a zkušenými přáteli. A konečné, za třetí, je třeba své svědomí "trénovat", aby se snažilo vždy Boží vůli hledat, poslechnout ji a uskutečnit. Boží vůle je vždy vůle milujícího Otce, který pro každého z nás chce jen to dobré a přitom on sám nejlíp ví, co je pro nás dobré, takže se na něho a jeho vůli můžeme vždy spolehnout. Mám mnoho konkrétních zkušeností, když jsem poslechl vůli Boží a řídil se podle ní, mělo mé jednání požehnaný výsledek. Když jsem naopak jednal podle své vůle, obvykle to skončilo neúspěchem, komplikacemi a já jsem nakonec poznal, že jsem na tom měl svůj podíl viny tím, že jsem Boží vůli neposlechl a nesplnil.
Moc Vás prosím, držte se tohoto návodu po celý život. Je to cesta ke štěstí - nikoliv povrchnímu a chvilkovému, po kterém zbude v duši smutek, ale k tomu trvalému, které současně přináší do duše pokoj a radost. Neloučím se s Vámi. Dá-li Bůh, budeme se dál potkávat a spolupracovat. Jednak budu biskupu Tomášovi pomáhat a zastupovat ho podle potřeby v bohoslužebných i jiných funkcích a jednak se budu věnovat duchovní službě v Diecézní charitě Plzeň a charitních zařízeních po celé diecézi. Budu duchovně doprovázet a povzbuzovat charitní pracovníky, kterých je po diecézi několik set, a také se budu věnovat i klientům charitních zařízení, pokud si to budou přát.
Za Vaše modlitby za mne po celá léta služby jsem už děkoval; prosím Vás, pamatujte na mne ve svých modlitbách i nadále, potřebuji to. A samozřejmě daleko nejvíc se modlete za našeho biskupa Tomáše.
Boží požehnání Vám vyprošuje a do Boží ochrany na přímluvu Matky Boží poroučí
+ František Radkovský, emeritní biskup plzeňský